25 százalékos a műszaki készültség a Főnix Csarnokban. Az aréna a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnoksághoz kapcsolódva újul meg: a nemzetközi szövetség előírásainak megfelelő kamerarendszer telepítése, illetve számos egyéb javítás történik meg a csarnokban. A részletekről helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatón számoltak be 2021. június 28-án.

A Főnix Csarnok 2002-ben épült, azóta nem volt nagyobb volumenű felújítás az épületben. Magyarország második legnagyobb multifunkcionális csarnoka számtalan kulturális- és sportrendezvény otthona volt az elmúlt két évtizedben, 2022 januárjában pedig a férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik házigazdája lesz. Azért, hogy a csarnok mindenben megfeleljen az európai szövetség előírásainak, egy átfogó felújításra volt szükség. Speciális, az egész nézőteret belátó kamerarendszert kell telepíteni a csarnokba, de megújul többek között a teljes épületgépészet, az informatikai hálózat, valamint a riasztó- és tűzjelzőrendszer is. A beruházás során korszerűsítik a vizesblokkokat, öltözőket, páholyokat, büféket, nőni fog a ruhatári kapacitás a gyorsabb bejutás érdekében, és megtörténik az elavult burkolatok cseréje is. Jelenleg a gépészeti elemek és a világítótestek cseréje, valamint festés, burkolás és kábelezés zajlik az épületben, illetve külső homlokzati felújítás is része a korszerűsítésnek.

„A műszaki készültség 25 százalékos, minden az ütemterv szerint halad. Nincs tudomásunk olyan tényezőről, ami hátráltatná a munkát. Ahogy eddig is, úgy a felújítás során, és majd annak befejezése után is szeretnénk jó gazdái lenni a Főnix Csarnoknak” – mondta Papp László, Debrecen polgármestere a munkálatok megtekintésekor.

Bardóczy Gábor, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságért felelős kormánybiztos hozzátette: a BMSK Zrt. és a Magyar Kézilabda Szövetség közösen finanszírozza a mintegy 2,5 milliárd forintos beruházást.

„A szövetség a beruházás sporttechnológiai elemeiért felelős, az állami beruházás pedig az általános megújulást teszi lehetővé” – tette hozzá a kormánybiztos.

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elmondta: a város példaértékű módon gondoskodott a Főnix Csarnokról, de csaknem 20 év után már „ráfért a modernizálás az arénára.”

Becsky András, a csarnokot üzemeltető Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: a felújítással párhuzamosan arculatfrissítést hajtanak végre, és a csarnokhoz kapcsolódó szolgáltatások színvonalát is emelik majd. Minden adott lesz ahhoz, hogy januárban méltó körülmények fogadják a világklasszisokat és a szurkolókat.

„Olyan csapatok fognak Debrecenben játszani, mint például a legutóbbi világbajnokság győztese, Dánia, vagy a legutóbbi Európa-bajnokságon negyedik helyen végzett Szlovénia, úgyhogy biztosan színvonalas mérkőzéseket láthatnak majd a nézők Debrecenben.” – fogalmazott Becsky András.

Pósán László országgyűlési képviselő utalt arra, hogy a Főnix Csarnok 2002-ben kevesebb, mint egy év alatt épült fel, míg most ugyancsak feszes határidővel zajlik a munka.

„A rekordgyorsaságú kivitelezésnek köszönhetően tudott otthont adni az az évi tornász világbajnokságnak. Most egy újabb világverseny jelenti a határidőt, de biztos vagyok benne, hogy ezúttal is sikerül majd időben elkészülni” – fogalmazott a képviselő.

A felújítás várhatóan október végéig tart. Novemberben már rövidpályás gyorskorcsolya-világkupát rendeznek a felújított Főnix Csarnokban, a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörében pedig hat mérkőzést játszanak majd itt 2022. január 13-17. között.

Az ütemterv szerint halad a Főnix Csarnok felújítása

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK