Kedden megkezdődtek az Elnöki Kupa küzdelmei is.

Elnöki Kupa:

A 21-23. helyért:

Paraguay-Egyiptom 31-23 (13-12)

Az Elnöki kupa első mérkőzése szoros első félidőt hozott Egyiptom és Paraguay között. A dél-amerikaiak domináltak, de az afrikai gárda tartani tudta a lépést ellenfelével az első félidőben. A második játékrészben Paraguay mind támadásban, mind pedig védekezésben hatékonyabbnak bizonyult, így megérdemelt győzelmet aratott az elfáradó észak-afrikai csapat ellen. Egyiptom a világbajnokság 23. helyét szerezte meg, Paraguay a 21. helyért játszhat Kína ellen július 11-én.

A 17-20. helyért:

Portugália-Chile 28-22 (13-11)

Az első félidő egyenlő erőket képviselő csapatok küzdelmét hozta. A játékrész nagy részében a chileieknél volt az előny, csak az utolsó percekben vette át a vezetést a portugál csapat. A második félidőben már az európai csapat uralta a mérkőzést, a dél-amerikaiak elfáradtak. Az európaiak így folyamatosan tudták növelni az előnyüket és megérdemelten nyerték meg a mérkőzést.

Angola-Spanyolország 31-32 (12-13, 27-27) - hétméteresekkel

Angola nagyon szervezetten játszva kézilabdázott, ami ellen nem volt ellenszere a hispánoknak. Pihenőre ugyan egy gólos előnnyel vonultak a spanyolok, a második játékrészben is Angola dominált. Az afrikai csapat tíz másodperccel a találkozó vége előtt ziccerben hibázott, Spanyolország pedig az utolsó pillanatban kiegyenlített és büntetőkre mentette a mérkőzést. Büntetőkkel Spanyolország nyerte a találkozót 32-31-re.

Nyolcaddöntők:

Oroszország-Brazília 32-20 (16-10)

A mérkőzés gyors gólpárbajjal kezdődött, de a brazilok csak 4-4-ig tudták tartani a lépést ellenfelükkel. Ezután az oroszok akarata érvényesült, akik gyors támadásokkal a szünetre 6 gólos előnyt dolgoztak ki. A második játékrészben is az európaiak játszottak fölényben, ha támadásaikat pontosabban fejezik be, akkor nagyobb különbség is kialakulhatott volna, de így is könnyedén jutottak a 8 közé.

Románia-Horvátország 28-25 (18-12)

A horvátok nagyon pontatlanul játszottak az első félidőben, így Románia több góllal ellépett ellenfelétől. Fordulást követően Horvátország hét gólos hátrányból kapaszkodott vissza a mérkőzésbe, köszönhetően Beśen remek kapusteljesítményének. A hajrára elfogyott a horvát lendület, Románia pedig okos játékkal, sikert aratott és készülhet a magyar-szlovén nyolcaddöntő győztese ellen.

Magyarország-Szlovénia 31-17 (12-10)

Sokáig nem esett gól a találkozón, majd két szlovén találat esett az első magyar gól előtt. Pásztor révén kiegyenlítettek a mieink, de nem volt elég határozott a magyar védelem, Szlovénia vezetett, végül a 16. percben fordult meg az eredmény először. Klujber remek egyéni akciójával 8-6 lett az állás. A délszlávok szívósan tartották magukat, 10-10-nél kezdődött a félidő utolsó öt perce. A hajrá a mieinknek sikerült jobban, Kácsor időn túli szabaddobásból elért bravúros találatával két gól volt a magyar előny.

Háfra góljai vezették be a 2. félidőt, szélről is eredményes volt a magyar csapat, hat hólosra nőtt az előny. Márton sorra lőtte az indítás gólokat, az 54. percre pedig tíz gól lett az előny, így a magyar csapat magabiztosan jutott a negyeddöntőbe, és a négy közé jutásért szerdán 16:15-től Románia ellen lép pályára.

Vlagyimir Golovin szövetségi edző: - A szlovénok elleni felkészülési meccsek hozzájárultak ahhoz, hogy jobban megismerjük a  játékukat, de azok felkészülési meccsek voltak, itt pedig élesben ment, és egy kicsit megfogott minket, de így is több mint gólos győzelmet arattunk. Most nem foglalkoztunk a románokkal, a meccs után még egy kicsit ünneplünk, de gyorsan nekiállunk a felkészülésnek.

Kácsor Gréta: - Szerintem hasonlóan álltunk ehhez a meccshez is, mint az előzőekhez, hiszen nyerni akartunk és ezután is nyerni szeretnénk. A világversenyeken általában az első két meccsen szoktunk izgulni, de mivel ez már az egyenes kieséses szakasz, jobban izgultunk, viszont szerencsére képesek voltunk leküzdeni ezt. A meccs elején nem játszottunk jól, de sok munka volt benne és a sok edzés meg az akarat meghozta az eredményt, így a végére parádés lett a csapatunk játéka. A meccs alatt sikerült lőnöm egy időn túli szabaddobás gólt, amire utoljára kiskoromban volt példa.

Márton Gréta: - Az első félidőben úgy gondolom, látszott a norvég meccs utáni fáradtság, hiszen az volt a leghajtósabb mérkőzésünk eddig. A második félidőre viszont kijött a formánk, emlékeztettek minket, hogy mi a célunk, miért vagyunk itt. Elkezdtük a gyors indításokat, jó volt a kapusteljesítmény és így sikerült több mint tíz góllal nyerni. Többen kérdezik, mi a titka az eredményes kapuralövési hatékonyságnak, a válasz egyszerű: a csapat, fontos nekem is mint szélsőnek, hogy minél jobb pozícióból tudjak lőni, s minél eredményesebben. A románok ellen mindenképpen fogunk még edzeni és videózni, a kapusokat, a támadójátékot és a védekezést is elemezzük. Megpróbáljuk kihozni magunkból a legjobbat.

Svédország-Hollandia 22-30 (12-14)

Az egyforma erőket képviselő csapatok küzdelmében az első félidő nagy részében a hollandok voltak előnyben. A svédek ugyan többször egyenlítettek, de a játékrész végére ellenfelük két gólos előnyt dolgozott ki. A második játékrészben hiába egyenlítettek a skandinávok, ezután a csoportjukban másodikként záró németalföldiek összekapták magukat és a végén nagyarányú győzelmet aratva jutottak a legjobb 8 közé.

Izland-Norvégia 30-35 (15-15)

Az északi rangadót az izlandiak kezdték jobban, majd mindkét csapat többször is megszerezte a vezetést, de megtartani egyik sem tudta, így igazságos döntetlennel zárult az első félidő. A második játékrész elején még vezettek a szigetország képviselői, ám a skandinávok rendezték soraikat és ellenfelüktől fokozatosan elhúzva esélyeshez méltóan jutottak tovább.

Montenegró-Koreai köztársaság 23-28 (11-16)

Az első percekben még vezetett Montenegró csapata, ám hamar átvette a vezetést a koreai együttes. Ennek köszönhetően öt gólos előnnyel ázsiai mentek szünetre a játékosok. A második játékrészben többször közelebb tudott zárkózni az európai csapat, de a vezetést nem tudta átvenni. Az ázsiaiak lendületét a negyvenhetedik percben kapott piros lap sem törte meg, és magabiztos győzelemmel jutottak a negyeddöntőbe.

Franciaország-Japán 29-25 (14-13)

A franciák a szerették volna minél hamarabb eldönteni a mérkőzést, már 4 góllal is vezettek, de a japánok nagyot küzdve zárkóztak vissza. A félidő utolsó percében döntetlen is volt az állás, ám az európaiak egy gólos előnnyel tudtak fordulni. Az ázsiaiak a második játékrész első felében is tartották magukat, a 44. percben csak egy góllal vezetett az ellenfelük. Itt viszont megtört a japán csapat lendülete és a gallok a végén simának nevezhető győzelmet arattak

Dánia-Németország 25-24 (9-12)

A találkozót nagyobb lendülettel kezdte a dán együttes, de a félidő közepén már fej-fej mellett haladtak a csapatok. A kapusbravúroknak köszönhetően három gólos előnyel a németek mehettek a szünetre. A második játékrészben tovább folytatódott a német csapat menetelése, ami a negyvenötödik percig tartott. Itt újra kiegyenlítődött a játék, s felváltva szereztek egy-egy gólos előnyt a csapatok. A végletekig kiélezett mérkőzésen végül Dánia csapata örülhetett.

Sima magyar továbbjutás, kialakult a negyeddöntő mezőnye

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK