A junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokság szervező bizottsága a vb kezdetekor sajtótájékoztatót rendezett a magyar sajtó részére.

Ezen több érdekes adat mellett elhangzott az is, hogy a vb-n 44 országból 176 versenyző szerepel, mivel a férfi rövid program előtt bejelentették, hogy sérülés miatt a német Dumitrescu visszalépett. Bejelentették azt is, hogy a nemrégen befejeződött lillehammeri ifjúsági olimpia győztesei közül heten lépnek jégre Debrecenben.

Dr. Barcsa Lajos Debrecen alpolgármestere: ,,Igyekszünk jó házigazdái lenni a vb-nek, mivel nagyon kedvezőek a jegyárak, valamint a jövő olimpiai és világbajnokait láthatjuk, bízom benne, hogy sokan kilátogatnak majd a Főnix Csarnokba. Debrecen történetében ez a 26. világverseny, mely a város jó hírét viszi és szeretnénk méltóak lenni az eddigi kiválóan zárult 25-höz.”

Orendi Mihály a MOKSZ ügyvezető igazgatója: ,,A MOKSZ célja, hogy a téli olimpiai sportágak is olyan népszerűek legyenek, mint a nyári ötkarikás versenyekéi. Jó úton haladunk ez irányban. Óriási lendületet adhat rövidpályás gyorskorcsolyázóink fantasztikus szöuli eredménysora. Itt Debrecenben eddig a szervezésé, mától pedig már a rendezésé a főszerep. Hiszem, hogy megálljuk a helyünket.” Orendi Miháy egyben bejelentette azt is, hogy a vb legfiatalabb indulója egy 13 éves osztrák fiatalember Luc Maierhofer, a legnagyobb mezőny a nők között indul, 46 fő!

Becsky András a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője: “Reméljük, hogy minden rendben lesz, a csarnok és a dekoráció gyönyörű, a fény- és hangtechnika az ISU különösen szigorú elvárásainak is megfelel. Kiváló a kapcsolatunk a MOKSZ szakembereivel, bízom benne, hogy ez a remek együttműködés még tovább erősödik.”

Sallak György a MOKSZ nemzetközi igazgatója, a világbajnokság szervező bizottság igazgatója: “Több, mint 20 hazai jeges világeseménynek voltam eddig részese, biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk mutatni a világnak, hogy nemcsak a magyar vendégszeretet kiváló, hanem a létesítményeink is kitűnőek. Debrecen világklasszis csarnokkal rendelkezik. 880 akkreditációs kártyát adtunk ki, igazi világeseményt rendezünk.”

Engi Klára a MOKSZ pontozásos ágazati sportigazgatója: “Kimberley Wei és Ilias Fourati ettől az évtől versenyeznek magyar színekben, Marton Villő és Semko Danyl pedig első éves juniorok, több évig maradnak még ebben a korcsoportban. Nagy siker lenne, ha a két párosunkból legalább egy továbbjutna a legjobb 20 közé és bemutathatná a kűrjét”.

Tóth Ivett, a magyar csapat versenyzője: Mentálisan és fizikálisan is jól sikerült a felkészülés, több felnőtt versenyen is szerepeltem már, az ott megszerzett rutin előny lehet Debrecenben. De kérem senki ne gondolja, hogy a pozsonyi Eb 11. helye után itt biztos előrelépés vár rám. Ez nem így van, mert a junior mezőnyről ki merem jelenteni, hogy erősebb a felnőttnél.”

Sebestyén Júlia, Európa-bajnok, Tóth Ivett edzője: “Minden verseny egy új kihívás, ráadásul hazai közönség előtt szerepelni nagyon nehéz feladat. A mieinknek a cél a tisztes helytállás, bízom a jó szereplésben.”

Böröcz Máté, a magyar csapat versenyzője: “Meg vagyok elégedve a jéggel, nem úgy sikerült a délelőtti rövid program, ahogy terveztem, de már annak is örülök, hogy itt lehetek.”

Akopian Gayane, Böröcz Máté edzője: “Máté a tavalyi sérülése miatt idén nagy versenyeken nem szerepelhetett, ezért is nem tudta azt nyújtani ma, amit egyébként tud. Jövőre meglátják, hogy négyfordulatos ugrással jelentkezünk.”

Bartha László jégmester, a budapesti Műjégpálya igazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy naponta reggel négytől kezelik, gyalulják és frissítik a jeget, mely 8 cm vastag. Készítéséhez 130000 l vizet használnak.”

Tjasa Andrée-Prosenc az ISU képviselője: “Mindennel elégedettek vagyunk eddig. A hét szálloda mindegyike elnyerte a versenyzők és vezetők tetszését. A csarnok fantasztikus, a szervezők, az önkéntesek lelkesek. Minden adott egy remek versenyhez. A pénz is, hiszem 138500 dollár az össz díjazás. Öt országban közvetítik a versenyt.”

Sajtótájékoztató a világbajnokság nyitányán

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK