A tavaly novemberi Magyarország-Koszovó világbajnoki selejtező után újra rangos kosárlabda eseménynek ad otthont a Főnix Csarnok, hiszen február 16. és 18. között rendezik meg a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupát, ahol az ország nyolc legjobb csapata mérkőzik meg egymással.

A sorsolás már ismert, így kilenc nappal a rendezvény előtt bemutatjuk a jövő pénteki negyeddöntők résztvevőit.

Pécsi VSK-VEOLIA – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (13:00)

A Pécs jelenleg 9. a bajnokságban, ám az alapszakasz felénél még a 8. pozíciót foglalták el, így ők is ott lehetnek a nyolcas döntőn. A klub fennállása legnagyobb sikerét éppen a Magyar Kupában ünnepelhette, két bronzérmet (1983, 2007) követően ugyanis 2009-ben Pécsre került a trófea. A PVSK évek óta bizonyítja, hogy a pénz nem minden, A-csoportos szinten alacsony költségvetésből rendszeresen bejutnak a rájátszásba. A csapatot több mint 6 éve irányító Csirke Ferencnek szintén kötődik szép emléke a sorozathoz, 2000-ben egy másik pécsi csapattal, a Matáv SE-vel szerzett ezüstérmet az Alba elleni döntőben.

A Falco az első csapatok egyike volt, aki biztosan kvalifikálta magát a fináléra, jelenleg a 3. helyen tanyáznak. A válogatottak sorát felvonultató Szombathely elsősorban odahaza veszélyes idén, negatív idegenbeli mérlege azonban nem sok bizakodásra adhat okot. A 2008-as magyar bajnok kupagyőzelmet még nem ünnepelhetett, egy bronzérem mellett négy ezüstérem került eddig a vitrinbe. A csapatot Srecko Sekulovic irányítja, aki a 2008-as bajnokságot nyerő együttes trénere is volt, és kétszer lett ezüstérmes a kupában a szombathelyiekkel 2008-ban és 2009-ben, de a tavalyi bajnoki ezüstöt is vele sikerült elérni.

Zalakerámia ZTE KK – Atomerőmű SE (15:30)

Mindkét együttes négy bajnoki és négy kapagyőzelemmel rendelkezik, de az aktuális erőviszonyok tekintetében is az egyik legkiegyenlítettebb csatára van kilátás. Az együttesek az 5. ill. 6. helyet foglalják el a tabellán, szinte megjósolhatatlan, melyik együttes jut az elődöntőbe. A ZTE jelenlegi mestere, Bencze Tamás játékosként részese volt az első három kupaaranynak, 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban is az ő sikerükkel ért véget a torna.

Az Atomerőmű jó emlékekkel tér vissza Debrecenbe, hiszen négy elsőségükből egyet épp a Főnix Csarnokban szereztek meg (2003), a Ráthonyi Tamás által irányított Vadkakasokat győzték le, a Debrecenben később szintén megforduló Fodor Péter irányításával. Edzőjük, Teo Cizmic számára sem ismeretlen terep a Magyar Kupa, hiszen 2016-ban a Körmenddel már felért a csúcsra – a Szolnoki Olaj csapatát győzték le a döntőben.

Alba Fehérvár – Egis Körmend (18:00)

A negyeddöntő kétségkívül legkeményebb párharca, hiszen két bajnokesélyes csap össze a pénteki harmadik mérkőzésen. A címvédő Alba ötszörös magyar bajnokként és négyszeres kupagyőztesként várhatja a debreceni hétvégét. A bajnokságban bombaformában lévő székesfehérváriakat Dzunic Branislav irányítja, aki 1996-ban a ZTE-vel, 2004-ben pedig a Kaposvárral játékosként nyert aranyat, majd trénerként a 2013-as és a 2017-es Alba is az ő vezetésével lett végső győztes.

Az ellenfél sem nevezhető éppen kispályásnak, sőt a vasi együttes a legnagyobb kupamúltra visszatekintő klub a jelenlegi mezőnyből, hiszen a 17-szeres aranyérmes, de jelenleg másodosztályú Budapesti Honvéd mögött a Körmend 7 első hellyel az örökranglista második helyezettje – két ezüstérem és 7 bronzérem is került a vitrinjükbe, ezzel a legtöbb dobogós helyet is a körmendiek tudhatják magukénak az idei nyolc csapatból.

KTE-Duna Aszfalt – Szolnoki Olaj KK (20:30)

A KTE épp, hogy elcsípte a nyolcasdöntőt, hiszen a DEAC-al játszhatott ki-ki mérkőzést, mely csak az utolsó pillanatokban dőlt el. A Kecskemét az egyetlen gárda a mezőnyből, aki megnyerte a másod- vagy annál alacsonyabb osztályban szereplő csapatoknak kiírt Hepp-Kupát (2013), az ezt követő években egy bronz- és egy ezüstérmet is sikerült szerezniük. Az együttest irányító Forray Gábor nyert már Magyar Kupát is Kecskeméten – tagja volt a Meszlényi Róbert vezette Univer edzői stábjának, akikkel 2006-ban, az ASE legyőzésével emelhették magasba a serleget.

A Szolnok hétszeres magyar bajnokként és hatszoros kupagyőztesként indul neki a debreceni nyolcasdöntőnek. Az igazi aranykorszak a 2010-es évek elején kezdődött – a Tisza-partiak 2011 óta minden évben legalább a döntőig jutott, négy első hely mellett három ezüstérem jutott számára osztályrészül. A csapat vezetőedzője az a Dragan Aleksic, aki ebben a minőségében irányította a legutóbbi két szolnoki kupagyőztes alakulatot, de 2011-ben és 2012-ben Pór Péter segédedzőjeként is a dobogó legfelső fokán végzett, 2009-ben pedig a Péccsel még játékosként szerzett aranyérmet.


Jegyár:

Diák/Nyugdíjas: 600 Ft/nap

Felnőtt: 1200 Ft/nap

Online jegyvásárlás:

http://www.eventim.hu/hu/jegyek/zsiros-tibor-magyar-kupa-nyolcas-donto-debrecen-fonix-csarnok-484408/event.html 


Magyar Kupa és Hepp Kupa Programja:

2018.02.16.

13:00 Pécsi VSK-VEOLIA – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

15:30 Zalakerámia ZTE KK – Atomerőmű SE

18:00 Alba Fehérvár – Egis Körmend (m4)

20:30 KTE-Duna Aszfalt – Szolnoki Olaj KK

 

2018.02.17.

10:30 Salgótarján – Oroszlány (Hepp Kupa elődöntő)

13:00 Nyíregyháza – Pécs (Hepp Kupa elődöntő)

15:30 Magyar Kupa elődöntő 1.

18:00 Magyar Kupa elődöntő 2. (m4)

 

2018.02.18.

10:00 Hepp Kupa 3. hely

12:30 Hepp Kupa döntő

15:00 Magyar Kupa 3. hely

17:00 Magyar Kupa döntő (m4)

Ki emeli magasba a Magyar Kupát Debrecenben?

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK