A második játéknapon az U21-es és az A-válogatottunknak is Szlovákia volt az ellenfele.

Mindkét válogattunk címvédőként vágott neki a tornának – igaz, felnőtt csapatunk jelentősen átalakulva. Az első játéknapon az U21-esek 2–2-t játszottak a csehekkel, míg az A-válogatott nagyon balszerencsés, de súlyos vereséget szenvedett. Kedden Szlovákia legjobbjai vártak a mieinkre.

Magyarország U21–Szlovákia U21

A 13 órakor kezdődő összecsapáson a magyarok a Cseresnyés Alex – Bognár Bálint, Pál Patrik, Sáhó Kristóf, Józsa Tamás összeállításban kezdték a mérkőzést – ahogy hétfőn is. A szlovákok abban a tudatban léphettek pályára, hogy ha legyőzik a magyar csapatot, karnyújtásnyira kerülnek a tornagyőzelemtől, hiszen az első kört 2–1-es győzelemmel zárták a lengyelek ellen.

A mérkőzés azonban egészen másképp indult. A szlovákok ugyan hajszállal többet birtokolták a labdát, de nagy helyzetei a mieinknek voltak. Elsőként Sáhó harcos labdaszerzése után alakult ki lövőhelyzet, de a befejezés már pontatlan volt, majd Józsa pillanatai következtek: előbb Sáhó szép lekészítése után késztette nagy védésre a kapust, majd az ebből megítélt szögletet válthatta volna gólra, de ekkor még közelről fölé lőtt. 

Nem sokkal később a remekül kezdő Sáhó szerezhette volna meg a vezetést, de hiába fektette el a kapust is, végül kiszorított helyzetből a jobb sarok mellé lőtt. A 4. percben Pál Patrik viszont már tökéletesen célzott: egy bal oldali szögletet vágott gyors igazítás után a bal alsóba 9 méterről (1–0). Két perccel később megint ő villant: szép cselekkel lopta be magát a pálya közepére, majd éles passzal az üres területet jól támadó Józsát hozta nagy helyzetbe, aki higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt (2–0).

A fordulás előtt három perccel egy oldalberúgást váratlanul kapura lőttek a szlovákok. A labdába nem ért bele senki, a kapufa érintésével került a hálóba, vagyis érvénytelen volt a gól, ám az játékvezető – tévesen – úgy ítélte meg, hogy a magyar kapus hozzáért, és öngólt ítélt (2–1).

Az utolsó perc gyors gólváltást hozott. Matlega egyéni megindulás után elfektette Vámosit, majd az alapvonal közeléből erőből középre lőtte a labdát, ami szerencsétlen módon Pálról a kapunkba pattant – újabb öngól (2–2), de alig ért véget a szlovák gólöröm, mikor Sáhó közelről, mellel ismét megszerezte a vezetést.  A magyar csapat kimondottan dinamikus, gólra törő és kombinatív, ugyanakkor harcos játékot mutatott be az első félidőben, és megérdemelten vezetett.

A második félidő kiegyenlített játékot hozott, továbbra is nagy volt a küzdelem, de a kapuk ritkán forogtak veszélyben. Felfokozott hangulatban folyt a játék, többször is heves szóváltás alakult ki a felek között, és a játékvezetők döntéseit is rendre vitatták a csapatok.

Nyolc perc volt hátra a mérkőzésből, amikor Szlovákia mezőnyjátékosra cserélte kapusát az egyenlítés érdekében. A magyar csapat fegyelmezetten védekezett öt a négy ellen, így ellenfelünk egészen az utolsó percig nem tudott nagy helyzetet kialakítani. Ennek ellenére egy elcsúszás, és egy védelmi megingás után talált góllal sikerült kiegyenlíteniük fél perccel a mérkőzés vége előtt (3–3).

– Egy nagyon agresszív, erős szlovák csapat ellen léptünk pályára, azt kaptuk a mérkőzéstől, amire készültünk, és amire számítani lehetett. A tegnapi mérkőzésünk után szerettem volna, ha letámadásban előre lépünk, és ez sikerült is: ellenfelünk sokszor alig tudta kihozni a labdát a saját térfeléről, uraltuk az összecsapást, a játék minden elemében jobbak voltunk. A mérkőzés végén aztán nyolc percet futballoztunk öt a négy ellen, és ugyan jól zárt a védelmünk, de elég volt egyetlen egyéni hiba, és az utolsó percben kicsúszott a kezünkből a győzelem. Sajnálom érte a srácokat, nagyon keményen dolgoztak a sikerért, de meg kell tanulniuk, hogy nemzetközi szinten kíméletlenül le kell zárni a meccset, amikor lehetőség nyílik rá, hiszen megvoltak hozzá a helyzeteink. Ettől függetlenül hiszek benne, hogy hasonló nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodva, keményen dolgozva a játékosaim eredményesek lehetnek majd a felnőttek között is – értékelte az összecsapást Fehér Zsolt szövetségi edző.

A magyar U21-es válogatott szerdán 13 órától az ellen a Lengyelország ellen zárja majd a tornát, amely ma 3–3-as döntetlent játszott Csehországgal.

Az A-válogatottak összecsapásán mindkét csapatnak volt javítanivalója, hiszen egyaránt vereséggel zárta az első kört: mi Csehországgal, Szlovákia pedig Horvátországgal szemben maradt alul a nyitónapon. A címvédőként futballozó magyar csapat alaposan átalakult, megfiatalodott a 2016-os szlovákiai tornához képest, az akkori tizennégyes keretből mindössze hatan tagjai az aktuális magyar csapatnak.

A magyar válogatott ezúttal a Mezei Dávid – Klacsák Bence, Vas Ádám, Dávid Richárd, Hajmási Milán összeállításban kezdett, vagyis egyedül Vas maradt a csapatban a hétfői kezdőötöshöz képest.

A mérkőzés elején a szlovák válogatott lépett fel támadólag, ellenfelünk többet birtokolta a labdát, és veszélyesebben futballozott. Ugyanakkor a magyar kontrákban is benne volt a gól, egy hosszú indítás után Nagy Imre törhetett kapura, de a döntő pillanatban szögletre szerelték. A túloldalon Mezeinek akadt dolga bőven, egy esetben pedig a kapufa is kisegítette a jól védő kapust. A 15. percig bírta a nyomást a csapat, ekkor Drahovsky húzogatott a bal oldalon, majd Vámos és Trencsényi között kilőtte a hosszú sarkot (0–1).

Szinte azonnal góllal válaszolhatott volna a magyar csapat, egy lefordulás után Nagy hozta ziccerbe Hajmásit, de a lövése elakadt Oberman kapus lába között. Ezután időt kért Sito Rivera szövetségi kapitány, a magyar csapat pedig jóval magasabb védekezéssel és letámadással folytatta a meccset, jöttek is a lehetőségek, ám a nyílt játék megbosszulta magát: egy gyors kontra végén sakk-matt helyzetből Rick lőtt a magyar kapuba (0–2).  

A második félidő nem is kezdődhetett volna rosszabbul: a szlovák középkezdés után azonnal lövési lehetőség alakult ki, és bár a próbálkozás nem sikerült túl jól, Hajmásiról a kapunkba pattant a labda. Öngól (0–3).  A játék képe a folytatásban sem változott, a szlovák csapat uralta az összecsapást, és Drahovsky második góljával tovább növelte az előnyét a 31. percben (0–4). A hajrában Sito Rivera megpróbálta az öt a négy elleni játékot, de ebből is az ellenfelünk jött ki jobban, és üres kapus gólt lőtt Martin Dosa (0–5).  Az utolsó percekben még ment előre a magyar csapat a szépítő találat megszerzéséért, de nem jött össze a gól, pedig előbb Dávid Richárd, majd Vattamány Dávid is betalálhatott volna.

– Amikor egy mérkőzésnek 5–0 a végeredménye, akkor ott egyértelmű, hogy nem a helyzetkihasználás döntött, ellenfelünk a játék minden elemében felülmúlt minket. Ez a második vereségünk a tornán, de a nagyobb baj az, hogy két meccsen sem sikerült gólt szereznünk, pedig a lehetőségeink, akár tiszta ziccerek is megvoltak hozzá. Ez egy nagyon fiatal, átalakuló, több játékosát nélkülöző válogatott, amely még nem tudja pontosan, hogyan kell hátrányban játszani, reagálni egy bekapott gólra, de ezen is próbálunk majd javítani a csapatépítés során – értékelte a látottakat Sito Rivera.

Visegrádi Négyek Tornája, 2. nap:

Lengyelország U21–Csehország U21 3–3

Szlovákia U21–Magyarország U21 3–3

Csehország–Horvátország 1–3

Szlovákia–Magyarország 5–0

A csoportok állása:

U21

1. Szlovákia 4 pont

2. Magyarország 2 pont

3. Csehország 2 pont

4. Lengyelország 1 pont

 

A-válogatott

1. Horvátország 6 pont

2. Szlovákia 3 pont

3. Csehország 3 pont

4. Magyarország 0 pont


Forrás: mlsz.hu

Felemás napot zártak a mieink a visegrádi négyek tornáján

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK