A Főnix Arénában már az olimpiai részvétel a tét a magyar válogatott számára.

Holnaptól Debrecenen a világ és a nemzetközi short track mezőny szeme, hiszen a Főnix Aréna ad otthont az ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Olimpiai Kvalifikációs Világkupa harmadik fordulójának. A magyar válogatott tagjai végre közönség előtt, és hazai pályán mutathatják meg, mire képesek. A jövő februári, pekingi téli olimpiára való kijutásért folytatott harc egyre kiélezettebb, így mindenképpen izgalmas küzdelmekre számíthatunk.


A nemzetközi short track szakág számára holnaptól egy hosszú idő óta példátlan versenyhétvége veszi kezdetét a debreceni Főnix Arénában. A felújított létesítmény világszínvonalú jégpályáján 39 nemzet 236 versenyzője csap össze, több, mint 200 futamot láthatunk, a sporteseményt pedig végre a helyszínen szurkoló nézők előtt rendezik meg. A hajdúsági fővárosban várhatóan eldől az is, hány kvótát szereznek sportolóink a jövő éveleji ötkarikás játékokra. A legtöbb szem a női gyorskorcsolyázóinkra szegeződik, hisz bár náluk minden esély megvan arra, hogy megszerezzék a harmadik egyéni kvótát és a 3000-es váltóban is kvalifikálják magukat Pekingre, a debreceni szereplésük mégis kulcsfontosságú lesz.


„Legutóbb tavaly, az Európa-bajnokságon jártunk itt, de ez egy másik rendezvény, új mezőnnyel és új lehetőségekkel. Az azóta eltelt idő óta még felkészültebbnek és erősebbnek érzem magam, csakhogy a riválisok is erősebbek lettek. Bár az elmúlt négy évben számos fontos versenyünk volt, most mégis az eddigi legfontosabb előtt állunk, hiszen az olimpiai részvétel szempontjából számunkra sorsdöntő napok következnek” – nyilatkozta Jászapáti Petra, aki az egyik legutolsó edzést követően külön kiemelte a kiváló versenypályát, amelyet az egyes futamok szünetében, napi 12 alkalommal újítanak majd fel.


A férfiaknál már borítékolható az egyéni számokban és az 5000-es váltóban is megszerezhető összes olimpiai kvóta, így számukra más feladatot rejtenek a debreceni futamok.

„Lassan két éve közönség nélkül versenyzünk, ez lesz hosszú idő óta az első, ahol szurkolnak nekünk a lelátón, ráadásul hazai pályán vagyunk, és ha ebbe csak belegondolunk, már most fülig ér a szájunk” – örvendezett Liu Shaolin Sándor, aki azt is elárulta, hogy mire kell összpontosítaniuk. „Az olimpiai kvalifikáció szempontjából jól állunk, így most nem feltétlenül az a cél, hogy minden távon nyerjünk, vagy legalább érmet szerezzünk, inkább tapasztalatokat kell gyűjtenünk, és tovább kísérletezhetünk a váltó legoptimálisabb összeállításának megtalálásában!”