A negyeddöntőben 31-26-ra nyert Golovin Vladimir együttese Románia ellen, pénteken 20 órától Dél-Korea következik a legjobb négy között.

Negyeddöntők:

Magyarország-Románia 31-26 (14-17)

Suba védésével, majd Faluvégi góljával indult a negyeddöntő, gyors lefolyású támadásokat próbált vezetni a magyar csapat, a románok viszont felállt fal ellen voltak eredményesek, de több román kétpercet követően 10-6-ra vezettünk az első negyedóra végén. A románok kettős emberelőnyből közelebb zárkóztak, emberfogással próbálták kivenni a játékból Klujbert, kimaradtak a magyar helyzetek, a 23. percben átvette a vezetést Románia, Golovin Vlagyimir pedig időt kért. Suba helyett Binó állt a kapuba, de sok volt a hiba támadásban, így nem tudtunk egyenlíteni, sőt, a román előny négy gólra hízott, amit háromra sikerült mérsékelni szünetre.

Háfra, Klujber és Pásztor góljai vezették be a 2. félidőt, három perc után már a mieink vezettek! Binó is elkapta a fonalat, de szoros, feszült volt a találkozó, a mieink azonban fárasztani tudták az ellenfelet, sorra lőtték az indításgólokat. Hat gólos előnnyel fordultunk az utolsó öt percre, ami már örömjátékot hozott, végül öt gólos sikerrel jutott be a magyar válogatott a torna legjobb négy csapata közé. Az elődöntőben pénteken 20 órakor a mieink ellenfele Dél-Korea lesz.

Golovin Vlagyimir szövetségi edző: - Feszült, kemény mérkőzést játszottunk, nyilván attól is idegesebbek voltunk a kelleténél, hogy a négy közé kerülés volt az alapvető elvárás, és itt álltunk a kapujában. Az első félidőben négy gólos előnyben több tiszta helyzetet is kihagytunk, technikai hibákat követtünk el, megfordult az eredmény. Szünet után gyorsan tudtunk egyenlíteni, és onnan már a szívünk vitt előre. Boldogok vagyunk, büszke vagyok a csapatra, most pedig jó, hogy lesz egy nap pihenőnk az elődöntőt megelőzően.

Faluvégi Dorottya: - Nagyon izgalmas mérkőzés volt, szerintem itt minden megtörtént, ami a kézilabdában előfordulhat. Volt stressz, izgalom, öröm, bánat, minden egyszerre, szerintem abszolút méltó volt egy négy közé kerülésért vívott meccshez. Ünneplünk egy kicsit, aztán a lehetséges ellenfeleinkre koncentrálunk. Mindkettő nagyon speciális ellenfél. A skandináv kézilabdát ugye ismerjük, nagyon gyors és precíz. Dél-Korea pedig éppen azért, mert nem európai csapat, és egy speciális játékot képvisel. Én úgy vagyok vele, amit dob az élet, azzal kell szembemenni, úgyhogy kivárjuk és állunk elébe.

Pásztor Noémi: - Az első félidőben nem jöttek össze a dolgok. Igazából nem változtattunk semmit a második játékrészre, ugyanazt az utasítást kaptuk az öltözőben, csak jobban sikerült megvalósítani. Az elején nagyon sok eladott labdánk volt, sok ziccert hagytunk ki. Úgy jöttünk vissza az öltözőből, hogy felfogtuk, ha mínusz háromról elveszítjük, akkor nem jutunk a legjobb négy közé. Ezt csapatként oldottuk meg, úgyhogy nagyon boldogok vagyunk. Néztük a románok előző mérkőzéseit és láttuk, hogy nem futottak olyan jól vissza, nem volt jó a visszarendeződésük. Mi pedig szerintem egy nagyon gyors és lerohanós csapat vagyunk. Gyors közepet tudunk kezdeni, kapusaink gyorsan dobják előre a labdát, főleg, ha védenek. Ez segített a meccsen.

Oroszország-Hollandia 28-26 (14-14)

Nem kezdett jól a holland együttes, de a korai időkérésnek köszönhetően feljavult a játékuk. A félidő közepén már kiegyenlített lett a játék, és a szünetre 14-14-es döntetlennel mehettek a csapatok, így a továbbjutás kérdése még nyitott maradt. A második játékrészben folytatódott a korábbi séma, egyik csapat sem tudott nagyobb előnyt kiharcolni. A rendkívül szoros mérkőzésen végül Oroszország jutott az elődöntőbe.

Norvégia-Franciaország 27-26 (11-13, 24-24)

Lendületesen indította a mérkőzést a francia csapat, az első félidőben az ő játékuk volt dominánsabb. Bár a norvég csapat többször felkapaszkodott egy gólra, de egyenlíteni csak a 25. percben tudott először. A megérdemelt pihenőre két gólos előnnyel a francia csapat mehetett. A második félidőre sem változott a játék képe, egészen a hajráig, amikor megtáltosodott a skandináv együttes. Ennek köszönhetően a rendes játékidőben 24-24-es döntetlen eredményt mutatott a kijelző.  Az extra időben sem tudott egyik csapat sem egynél több góllal ellépni a másiktól. Az első öt perc után ismét egyenlő volt az állás, a hosszabbítás utolsó percében szerezte meg Norvégia a győztes találatot. Így pénteken a 17:30-kor kezdődő elődöntőben Norvégia lesz az oroszok ellenfele.

Koreai köztársaság-Dánia 24-16 (11-7)

 

Elnöki Kupa

A 21. helyért:

Kína-Paraguay 38-35 (19-19)

Felszabadult játékot és sok gólos első félidőt hozott a Kína-Paraguay összecsapás. Mindkét oldalon potyogtak a gólok, de egyik fél sem tudott előnyre szert tenni. A második játékrészben Kína fölülkerekedett dél-amerikai ellenfelén és megérdemelt győzelemmel zárta a tornát.

A 19. helyért:

Chile–Angola 22-27 (9-13)

Lassan kezdtek a chileiek a reggeli találkozón, kapura lövésig is nehezen jutottak el. Az angolaiak is sok hibával játszottak, de könnyebben dolgoztak ki helyzeteket és ez elég volt arra, hogy a szünetben négy góllal vezessenek. A játék képe a második félidőre sem változott, mindkét csapat játéka pontatlan volt. Az afrikai csapat öt gólos győzelmének köszönhetően a 19. helyen zárta a világbajnokságot.

A 17. helyért:

Portugália–Spanyolország 28–32 (13-14)

Az ibériai alakulatok küzdelme az első félidőben kiegyenlített játékot hozott, felváltva estek a gólok. A szünetre egy gólos előnyt alakított ki Spanyolország. A második játékrész közepére elhúztak a spanyolok, a portugálok a kapus lehozatalával is próbálkoztak eredménytelenül. Közelebb zárkózni csak egy súlyosnak tűnő spanyol sérülés után tudtak, de a mérkőzés végére ismét magához tért Spanyolország, így ők vihetik haza az Elnöki Kupát.

Helyosztók

A 15. helyért:

Szlovénia-Montenegró 25-18 (11-8)

Mindkét együttes álmosan kezdte a mérkőzést, amelyből Szlovénia ébredt fel hamarabb. Támadásban pontosabbak voltak és főleg a második félidei teljesítményüknek köszönhetően nyerték meg a találkozót.

A 13. helyért:

Japán-Németország 22-23 (14-11)

Japán agilis játékával ismét megnehezítette ellenfele dolgát. A németek sokáig nem találták a fogást a japánokon, akik elől és hátul is szervezetten kézilabdáztak. Több góllal egyik fél sem tudott meglépni ellenfelétől, így az utolsó percekig kiélezett maradt a találkozó. A hajrát Németország bírta jobban, akik egy góllal jobbnak bizonyultak Japánnál.

A 11. helyért:

Brazília–Svédország 21-18 (12-10)

Az első játékrészben a brazilok játszottak enyhe fölényben, bár a svédek többször egyenlítettek, a vezetést azonban nem sikerült átvenniük. A szünet előtt a skandinávok már kevésbé koncentráltak, így két gólos hátrányban mentek pihenni. A második félidőben is kézben tartották a mérkőzést a dél-amerikaiak. Az 55. percben még egyenlítettek ugyan a svédek, de itt megtorpantak és több gólt már nem sikerült szerezniük, így Brazília zárta győzelemmel a mérkőzést.

A 9. helyért:

Horvátország-Izland 36-23 (17-11)

Hatalmas lendülettel indította a találkozót a horvát csapat és az első tizenöt perc után már magabiztosan vezettek. A második félidőre sem változott a játék képe, a sokat hibázó izlandiak nem tudták megnehezíteni a felszabadultan játszó horvátok dolgát.Fotó: Koncz György nso.hu

A döntőért játszhat a magyar válogatott a női junior kézilabda világbajnokságon!

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK